сряда, 4 февруари 2009 г.

„Неочаквани” трансфери


Последният ден на зимния трансферен прозорец определено бе най-горещ от всички. Получиха се доста интересни сделки, които някои дори бяха неочаквани.

Може би от трите големи трансфера в последните часове на 2 февруари, най-очакван бе този на Андрей Аршавин в Арсенал. Той стана факт, но също имаше голяма мелодрама около него, тъй като към края на деня от Зенит обявиха, че сделката е пропаднала и това определено трик, който трябваше да намали шумотевицата в последните часове около руския футболист, но само няколко часа по-късно Арсен Венгер на практика обяви трансферът за факт. Но, преминаването на Андрей в Арсенал бе съвсем нормално с оглед цялата шумотевица, която бе през последния месец около тази сделка.

Голямата изненада бе трансферът на Роби Кийн, който се върна в любимия си Тотнъм от Ливърпул, където явно не бе долюбван от мениджъра Рафаел Бенитес и двамата имаха сериозна кавга помежду си. Все пак блудният син се завърна на „Уайт Харт Лейн”, а Тотнъм определено може да бъде обявен за най-сериозния играч на трансферния пазар. Ливърпул загуби един силен и много качествен играч, което намалява вариацията в състава на Бенитес, а тези негови действия го компрометираха сериозно пред феновете, а и пред шефовете на клуба.


Най-сензационният трансфер бе преминаването на Рикардо Куарешма от Интер в Челси. През лятото Жозе Моуриньо се натискаше да вземе своя сънародник в „нерадзурите”, но явно подобно на Бенитес не е останал доволен от неговото представяне и след като Рикардо не бе включен в състава на отбора за Шампионската лига се стигна до преминаването му в Челси. Това е доста късен ход направен от страна на Луиш Фелипе Сколари, тъй като той можеше да вземе нов футболист много по-рано. Все пак Куарешма може да бъде важен фактор за лондончани до края на сезона, стига разбира се да се адаптира бързо към обстановката в Премиършип, защото иначе ще бъде един провален трансфер. Все пак португалецът има идеална възможност да се наложи в Челси, тъй като в момента конкуренцията не е много сериозна, а с това той може да си спечели постоянен договор, тъй като за момента е преотстъпен на „Стафорд Бридж”.

Е, слава богу трансферният пазар бе затворен и сега всички погледи трябва да бъдат вперени към терена, където ще гледаме вече познати футболисти, но с нови екипи. Разбира се трансферните спекулации ще продължат, защото футболът е бизнес, а само след около четири месеца настъпва истинското лято, което обещава да бъде горещо, а големите трансфери ще продължат, като може би именно тогава ще дойде ред на големите пари от Дубай и реда на Манчестър Сити да постави нов рекорд за британски трансфер, след като към момента все още Робиньо се задържа на върха.

Няма коментари: