неделя, 8 февруари 2009 г.

Историята в Испания е свързана със Севиля и Бетис


Голямото дерби на Андалусия между отборите между Севиля и Бетис е едно от най-големите в Европа и света. Атмосферата около него е невероятна, а двата отбора определено имат сериозно отражение върху историята на футбола в Испания.

През 1907, някои разногласия сред мнозинството от борда на директорите довежда до разделение на отбора на Севиля, а по-късно отцепилите се хора създават клуба Реал Бетис.

На 8-ми октомври 1915 година е първото севилско дерби между отборите на Севиля и Бетис, което завършва с победа Севиля с 4:3.

До сезон 2006-2007 са изиграни 77 мача в Ла Лига. Севиля печели 35 от тях, Бетис има 26 успеха, и 16 срещи приключват при равенство.

По време на четвъртфиналния мач за Купата на Краля на 28 февруари 2007 г., на стадион „Мануел Руис де Лопера” дербито между Бетис и Севиля бе спряно в 60-та минута, след като фен на домакините хвърли празна бутилка от минереална вода и уцели по главата вече бившия старши треньор на Севиля Хуанде Рамос.

Рамос трябваше да бъде изнесен от терена на носилка и футболистите на Севиля напуснаха терена в знак на протест.

Двата отбора по-принцип се представят много стабилно на своите стадиони и рядко допускат да загубят в своя храм от вечния си съперник.

Последното севилско дерби за пореден път доказа, че е невероятно, а Бетис успя да прекъсна една черна серия от 13 години без победа на „Санчес Писхуан”, където Севиля се чувства повече от сигурно. За сметка на това се потвърди традицията отборът в по-слаба форма и по-незавидно положение да побеждава.

В дербито Севиля – Бетис има всичко романтика, екстра качество футбол, невероятни емоции, уникални агитки, побоища и изключително много емоции.

Няма коментари: