понеделник, 23 февруари 2009 г.

Какаво ще стане в Шампионската лига?


Дългото очакване на най-интересната фаза на Шампионската лига приключи и елиминациите вече са на дневен ред. Каквито и дербита да предлагат те, каквито и персонални сблъсъци между мениджърите да има, надеждите на всички класирали се за осминафиналите са насочени главно към финала в Рим през май.

Но и предлаганото зрелище на осминафиналите не е за подценяване. Те предоставят няколко големи дербита, които феновете на качествения футбол не са наблюдавали дълги години. Реал (Мадрид) и Ливърпул се изправят един срещу друг за първи път след финала на КЕШ през 1981 г.

Този мач ще е своеобразен тест за мениджъра на Ливърпул Рафаел Бенитес, чийто тим има спешна нужда от доза самочувствие заради почти угасналите надежди за шампионската титла в Англия.

Също толкова интересен и несъстоял се отдавна е другият голям двубой на осминафиналите между Интер и Манчестър Юнайтед. Последната им среща беше преди десет години, като оттогава доста неща се промениха в двата клуба, но класата им си остава постоянна величина.

От 1999 г. насам няколко треньора преминаха през Интер, но настоящото присъствие на Жозе Моуриньо гарантира повече от интересен сблъсък с бившия му съперник в английската Висша лига сър Алекс Фъргюсън.

Статистиката сочи, че тимовете, водени от португалеца, са едни от най-неудобните за съперника му в Юнайтед. От 12-те мача помежду им, Моуриньо има шест победи, пет равенства и само една загуба.

Осминафиналите ще предложат още едно доста интересно съперничество извън терена. Бившият мениджър на Челси Клаудио Раниери се изправя с новия си клуб Ювентус срещу лондончани и има шанса да докаже на Роман Абрамович, че уволнението му е бил неправилен ход.

Това е първият сблъсък между тези отбори в евротурнирите и ще бъде белязан и от повторното завръщане в Шампионската лига на Гуус Хидинк. Холандецът спечели КЕШ през 1988 г. с ПСВ (Айндховен) и сега има намерение да повтори постижението си и с "Челси".

Останалите пет двубоя на осминафиналите не предлагат толкова равностойни сблъсъци, но е ясно, че никой от съперниците в тях няма да се предаде предварително.

Единият от фаворитите за отличието Барселона влиза в двубоя с Лион след два поредни слаби мача в испанското първенство. Друг предварително смятан за фаворит – Байерн Мюнхен, също е в лоша поредица и Спортинг има своите шансове да я увеличи.

Арсенал - Рома също е сред непредвидимите сблъсъци, като целта на италианците е да стигнат финала, за да играят на своя дом "Олимпико". Въпреки лошата моментна форма и Арсен Венгер има такива цели, така че двубоят безспорно ще предложи оспорвани моменти.

Без съмнение такива ще има на "аутсайдерските" двубои, които простивопоставят Атлетико Мадрид на Порто и Виляреал на Панатинайкос. Тези отбори може да нямат блясъка на останалите претенденти за отличието, но неведнъж са доказвали, че могат да правят красиви мачове и да поднасят изненади, когато бъдат дори леко подценени.

Няма коментари: