четвъртък, 19 февруари 2009 г.

Изненадите за Купата на УЕФА са нещо обичайно


Изненадите за Купата на УЕФА са наистина доста сериозни. Единствено Милан успя да защити класата и амбициите си, но въпреки всичко не впечатли с изявите си, а с оглед изходите в другите мачове „росонерите” са на път към този трофей и много трудно някой може да ги спре.

Италианският Милан изпусна да победи немския Вердер при тазвечершното си гостуване в Бремен. Двата тима завършиха при резултат 1:1 в първа среща от 1/16-финалите на турнира за Купата на УЕФА. Миланският гранд игра без англичанина Дейвид Бекъм, но за сметка на това сред 11-те се появи ветеранът Филипо Индзаги. Именно той изведе Милан напред в резултата в 36-ата минута. Шест преди края обаче бразилецът Диего се разписа във вратата на италианците и оформи крайното 1:1. Въпреки пропуснатата победа Милан продължава да има по-големи шансове, тъй като ще домакинства в реванша.

Английският Астън Вила не успя да се възползва от домакинството си на руския ЦСКА (Москва) и завърши при резултат 1:1. Това е първа среща между двата тима, но шансовете на англичаните намаляха след този мач. За Астън Вила цял мач игра българинът Стилиян Петров. Той получи жълт картон в 39-ата минута за изритване на топката при спряла игра.Руснаците поведоха в резултата в 14-ата минута с гол на бразилеца Вагнер Лав. След почивката англичаните опитаха да стигнат до обрат и успяха частично. В 69-ата минута Джон Карю изравни, но това бе всичко. Реваншът е на 26 февруари.

Руският Зенит (Санкт Петербург) победи с 2:1 гостуващия Щутгарт, в 1/16 финален двубой от турнира за Купата на УЕФА. И трите попадения бяха отбелязани преди почивката, като началото бе повече от добро за домакините. Още във втората минута на унгарецът Жаболш Хушти даде преднина на своя тим, като засече отбита от немските бранители топка, вкарвайки я във вратата на ветерана Леман. Последваха няколко атаки за домакините, но именно Ланих, от тима на Щутгарт бе футболистът, който успя да разтресе напречната греда на изненадания Малафеев. В 15-та минута натискът на гостите даде своя ефект и голмайсторът на тима Марио Гомес възстанови равенството с уникален самостоятелен пробив. Той овладя една топка в центъра на терена и успя да премине през всички защитници пред него, за да я вкара, с удар от границата на наказателното поле. Атаките и към двете врати не спираха, като Тимошчук, за домакините, както и Гомес, за тима на гостите имаха реални възможности за отбелязване на попадение. До такова все пак се стигна, когато в даденото от главния съдия Бьорн Киперс продължение Тимошчук възстанови преднината на Зенит. Със страхотен удар от самия край на наказателното поле той изпрати неспасяемо топката в горния десен ъгъл на вратата на Щутгарт. Малко след подновяването на играта Семшов пък удари лявата греда на гостите, но това бе и най – сериозното положение през тази втора част. Така преди реванша в Германия на 26-ти февруари настоящият носител на трофея в надпреварата Зенит си осигури преднина от един гол. Лошата новина за тях е, че допуснаха да им бъде отбелязано попадение, което може да се окаже от решаващо значение за крайната развръзка на този сблъсък.

Отборът на Динамо (Киев) постигна равенство 1:1 срещу гостуващия Валенсия, в първа среща от 1/16 финалите на турнира за Купата на УЕФА. Украинският отбор обаче стигна до този краен резултат, не и без липсата на голяма доза късмет. Испанският тим поведе в резултата с попадение на Давид Силва в 8-та минута на двубоя, след отличен пас на Хуан Мата отдясно по нападението на гостите. Още няколко удара на Марчена бяха вещо спасени от стража на домакините Богуш. До края на първото полувреме не се стигна до нищо по – сериозно пред двете врати, като Валенсия се оттегли, съвсем заслужено, с гол аванс. Втората част, подобно на първата, започна вихрено за испанския тим, като отново Силва имаше реална възможност да удвоите преднината на своите, но ударът му премина на сантиметри от страничния стълб на вратата на Динамо. В 63-ата минута дойде и най – чистото положение за Динамо. Митрески шутира към вратата, като топката се отклони щастливо в главата на Раул Албиол и изненада безпомощния Сезар за 1:1. До края на срещата атаките на Валенсия не спираха, но късметът не бе на тяхна страна и не се стигна до нищо по-сериозно. Краен резултат Динамо (Киев) – Валенсия 1:1. Втората среща на испанска земя ще се играе на 26-ти февруари.

Сен Етиен до голяма степен предреши в своя полза двубоя срещу Олимпиакос на 1/16 финалите в турнира за Купата на УЕФА, след като спечели гостуването си в Атина с 3:1. В същото време Сен Етиен прекъсна серията на Олимпикос от 12 мача без загуба в Европа. Илан изведе Сен Етиен напред в резултата в 12-ата минута с нисък удар покрай Никополидис. В 43-ата минута Жофре Дерни покачи аванса на Сен Етиен на 2:0 с удар извън наказателното поле. Предраг Джорджевич върна надеждите на домакините в 64-ата минута, след като реализира дузпа, отсъдена за нарушение на Варолт срещу Пацацоглу. До края гърците не успяха да изравнят, а се стигна точно до обратното – трети гол за Сен Етиен. Автор на попадението в добавеното време бе Гоми. Реваншът е на 26 февруари.

Бордо и Галатасарай не успяха да си вкарат гол и не определиха победител в първата си среща от 1/16-финалите на турнира за Купата на УЕФА. В срещата бяха показани 4 жълти картона. Барош бе предупреден за тима на Гостите, а Енрике, Пласенте и Вендел за френския тим. Реваншът е на 26 февруари в Турция.

Немският Хамбургер победи с класическото 3:0 като гост тима на НЕК (Ниймеген) в първа среща от 1/16-финалите на турнира за Купата на УЕФА. Отборът от Германия нанесе своя удар в края на първото полувреме, когато Троховски (41') и Силва (44') направиха резултата 2:0. Ивица Олич добави още един гол в 75-ата минута и на практика класира тима си за следващата фаза. Реваншът е на 26 февруари в Германия.

Френският Пари Сеж Жермен се наложи с 2:0 над немския Волфсбург. Парижани взеха удобен аванс преди реванша, особено като се има предвид, че 10 минути преди края на срещата резултатът бе 0;0. Тогава се разписа голмайсторът на ПСЖ Гийом Оару, а пет минути по-късно отново той получаваше поздравления от съотборниците си. Реваншът е след седмица в Германия, но Волфсбург трябва да победи с 3 гола, ако иска да играе на 1/8-финалите.

Металист (Харков) поднесе една от изненадите в 1/16-финалите от турнира за Купата на УЕФА. Украинците взеха победата с 1:0 като гост над италианския Сампдория и значително увеличиха шансовете си да играят в следващата фаза. В герой за тима от Харков се превърна Денис Олиник, който отбеляза единственото попадение в 45-ата минута на срещата.

Датският Олборг се нареди сред тимовете, които до голяма степен си осигуриха участие в 1/8-финалите на турнира за Купата на УЕФА. Олборг се възползва по най-добрия начин от домакинството си срещу Депортиво Ла Коруня и спечели с 3:0. Андерс Дю се превърна в ключов играч за датския тим с двата си гола в 54-ата и 72-ата минута. В последната 90-а Микаел Якобсен оформи крайното 3:0 от дузпа. В срещата бяха показани общо 8 жълти картона - 5 за Депортиво и 3 за Олборг.

Португалският Брага постигна класическа победа с 3:0 над тима на Стандарт (Лиеж) в среща от 1/16-финалите на Купата на УЕФА. С този успех Брага на практика е сред тимовете в Топ 16, който ще се борят на 1/8-финалите. Рентерия изведе португалците напред, а Леоне направи 2:0 девет минути по-късно. Луис Агилар вкара ценно трето попадение в 84-ата минута, с което оформи крайното 3:0 преди реванша идната седмица.

Шахтьор отнесе Тотнъм с два гола в края и взе много добра преднина преди реванша, а лондончани явно не излязоха напълно мобилизирани и затова говори и фактът, че Хари Реднап даде почивка на повечето си титуляри.

Леь Познан измъкна равенство 2:2 срещу Удинезе, но въпреки това аванса на италианците е достатъчно добър и вече могат да мислят за следващата фаза. Манчестър Сити също изпусна да победи Копенхаген, но резултатът 2:2 също дава предимство на англичаните.

Фиорентина и Марсилия допуснаха доста изненадващи загуби с по 0:1 от холандските представители Аякс и Твенте.

Изненадите в УЕФА продължават, а големите фаворити започнаха да се предават рано-рано, което обещава да има още много сензации, а току-виж и някой по-малък отбор да триумфира в Истанбул, където е финалът на турнира.

Няма коментари: