събота, 14 февруари 2009 г.

Интригата в Германия се заплете още повече


През тази година интригата в немската Първа Бундеслига е повече от заплетена. Първите девет-десет отбора са се вкопчили в сериозна борба за разпределяне на местата даващи право за участие в евротурнирите, а на всичко отгоре Байерн не само, че все още не е шампион, не само, че не е на първо място, ами даже допуска изненадващи загуби от преките си конкуренти.

Най-интересното е, че след 20-я кръг лидер в класирането е отборът на Херта Берлин, от който част е и българският нападател Валери Домовчийски. Вярно е, че той не взима много участие в мачовете на своя отбор, но определено в края на първия полусезон даде заявка, че няма намерение да се предава и ще се възползва от всеки даден му шанс.

Херта разби на пух и прах мита, че Байерн ще спечели без кой знае какви проблеми титлата и най-вече благодарение на Андрей Воронин нанесе втори много тежък удар върху водения от Юрген Клинсам отбор и то само в първите три кръга от пролетния дял на шампионата.

По-лошото за баварците е, че това е втора загуба в първите три кръга от пряк конкурент в борбата за титлата. В самото начало на подновяването на шампионата Байерн загуби при гостуването си на Хамбургер, а във втория кръг успя да измъкна мъчителна победа срещу Борусия Дортмунд в края на мача.

Супер изненадата Хофенхайм също показа, че май танцът на новаците е към своя край и те бавно започват да губят позиции.

Хамбургер и Байер Леверкузен все още са в борбата за титлата, а последната победа на „аспирините” при гостуването на Хофенхайм определено показа, че техните амбиции са живи и изоставането от четири точки от Херта не е толкова голяма разлика.

Волфсбург, Щутгарт, Борусия Дортмунд и Шалке 04 играят по-второстепенна роля, но мачовете на преките конкуренти срещу тях ще бъдат от много голямо значение за развитието на борбата за титлата. Все пак разликата от десетина точки от първия не е непреодолима, още повече като се има предвид, че остават още много мачове до края на шампионата и с една добра серия нещата могат да се променят.

Вердер Бремен изглежда в най-лоша ситуация към момента и може би това е единственият от големите отбори в Германия, който вече няма шансове за титлата. Дори „музикантите” са далеч и от евротурнирите, което е доста изненадващо с оглед потенциала, който има отбора.

В Първа Бундеслига всичко тепърва предстои да бъде решено. На отборите липсва постоянство и може би първият, който успее да направи серия и да се откъсне ще триумфира накрая със сребърната салатиера.

Няма коментари: