петък, 20 февруари 2009 г.

Голямото дерби на Германия


Срещите между Шалке 04 и Борусия (Дортмунд) никога не са се смятали за обикновени мачове в Германия. Тази вечер двата отбора се изправят в 133-ото рурско дерби и 74-о в Бундеслигата. “Кралскосините” и “жълто-черните” са съседи не само географски, но и в класирането, което придава допълнителен блясък на дербито, въпреки че Шалке е 10-и, а Борусия – 9-и.

Феновете на двата тима със сигурност са си подготвили поредните изненади. През последните години станахме свидетели как знаме откраднато от стадиона на Борусия се озова на “Фелтинс Арена”, а привържениците на тима от Дортмунд отговориха с плакати: “Шалке – шампиони по разбиване на сърца” и “Шалке завинаги без титла”.

Последното бе особено болезнено за феновете на “кралскосините”, които вече над половин век очакват любимия си тим да спечели шампионската титла. През 2008 г. привържениците на Борусия шумно отпразнуваха 50-годишнината от последната титла на своите врагове. Съперничеството на двете агитки по трибуните включва различни хореографии, като една от най-любопитните включва надутите от дортмундските фенове розови презервативи по време на мач на “Фелтинс Арена”.

Шефовете на двата тима опитват съвместни действия за туширане на напрежението между агитките. Прибягва се дори до публикации в местните вестици, които се опитват да убедят феновете на двата тима, че това дерби не е на омразата, а е мач между приятели и съседи. И двете формации на привържениците не веднъж са изказвали своето негативно отношение към подобни опити от страна на клубовете.

Историята на дербито започва на 3 май 1925 г., когато Шалке побеждава с 4:2. Стилът на игра на “кралскосините” е описан в местната преса като препращане на топката от човек на човек с къси и точни пасове. Така се ражда и легендата за "Schalker Kreisel" (Жироскопът на Шалке или просто Въртележката).

През 2004 г. дербито е показано по националната телевизия ARD, като това е първото дерби на Бундеслигата показано по ефирна телевизия. На следващата година Борусия взима важен успех и прекъсва 7-годишната серия на Шалке без загуба в мачовете срещу големия враг.

Най-болезнено за “кралскосините” е поражението с 0:2 на 12 май 2007 г., когато в мача с тима от Дортмунд губи не само дербито, но и лидерското място в Бундеслигата, което заема почти три месеца. Така Шалке отново губи борбата за титлата, този път за сметка на Щутгарт. Всяка от тези победи е отпразнувана от Борусия с пускането в продажба на мемориални фланелки на тима.

Няма коментари: